Elon Musk | Ashlee Vance

Elon Musk | Ashlee Vance


         Yeni bir yazımızdan daha herkese merhaba. Bugünki yazımızın konusu SpaceX, Tesla ve SolarCity gibi birçok şirketle ve ekstradan da farklı birçok işle uğraşan çılgın girişimci Elon Musk ve cesaretli gazeteci-yazar Ashlee Vance in kendisi hakkında yazmış olduğu bilgi dolu bu roman olacak.

Ashlee Vance

Elon Musk

          Kitap 464 sayfa. Ashlee Vance, oldukça geniş ve detaylı bir şekilde, 1971 doğumlu Elon Musk ın kurduğu şirketlerden ve daha sonra CEO olma süreçlerinden, ayrıca aile hayatından ve çocukluğundan da kitapta bahsetmiş.

Elon Musk bir arkadaşı ile Kanada da bir yurtta kalırken


    Elon un azminden, hırsından, çocukluğunda yaşadığı sıkıntılardan tutun da evliliklerine kadar kapsamlı bir şekilde bahsediyor. Kitabı zevkle okudum. Çünkü Elon Musk gibi bir insanı yakından tanımak istiyordum ve bu kitap bunu fazlasıyla sağladı.

    Kitap gerçekten çok önemli noktalara değiniyor ve Elon un ilk kurduğu Zip2, X.com ve Paypal şirketlerinden de sayfalarca bahsetmekte.

    Kendi kurduğu şirketlerde CEO olmasını istememişler. Ayağını kaydırmaya çalışmışlar birde ! Birçok defa CEO lar değişmiş fakat en çok direten tabiki Elon Musk olmuş. Hakettiği koltukları bir bir alan, vizyonundan ve misyonundan hiç şaşmayan Elon, sonunda bu noktalara kadar gelmiş işte. :)

    Ayrıca kitabın şirketlerde çalışan diğer CEO ların bulundukları katkılara ve onların yaptıkları işlere de değinmesi hoşuma gitti. Katkıda bulunan kimseyi es geçmemişler ve bu olması gereken zaten.


İlk Roadster - Tesla Motors


    Tesla ve Space X in Elon CEO olduktan sonra nasıl gelişmelerden geçtiği ve kademeler atladığı, sağladığı başarıları da anlatıyor. Falcon 1, Falcon 9, Falcon Heavy, Dragon kapsülü hakkında detaylı bilgiler ve daha fazlasını bu romanda kolaylıkla bulabilirsiniz. Görsel ve video için buraya tıklayarak daha da detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Sitede Falcon Heavy ve Falcon 9 hakkında da bilgiler ve görseller mevcut.

    Ayrıca Space X in herşeyi kendi tasarlaması ve geri dönüşümlü roketler yapıyor olması; Boeing, Lockheed, ULA, Orbital Sciences gibi havacılık ve uzay şirketlerinin bunu yapmıyor olması, bu yüzden Space X in uzay sektöründe ayrı bir yerinin olduğuna da değinilmiş.





Kwaj Adası Space X yerleşkesi ve roket kalkış denemeleri

     Kitabı okurken kısa kısa notlar aldım aklımda kalmazsa diye. Şimdi onlara biraz daha göz atarak yazıma devam edeceğim. Yukarıda da bahsettiğim gibi oldukça uzun bir roman fakat yazarın akıcı üslubu sayesinde ve bu konulara da merakınız varsa eğer, kendini okutturan bir kitap diyebilirim. Çok çok detaylı. Şöyle diyim; Tesla araçlarının modellerinin bir bir nasıl oluşturulduğuna kadar ve akü paketlerinin üretimlerine kadar detaylı ve tek kelimeyle ba-yıl-dım.

 
 
Tesla Araç Modelleri
 
Tesla Model S

Tesla Model 3

Tesla Model X

Tesla Model Y (Henüz çıkmadı. 2019 veya 2020 gibi beklenmekte)

Tesla Roadster (en çok bunu beğeniyorum)
 


          Kuzenleri Lyndon, Peter ve Russ Rive ile birlikte gittiği Burning Man festival maceralarından (benim de herzaman gitmek istediğim bir festival olmuştur kendisi fakat gitmek çok masraflı. Kesin bir karavan bulmalısınız) ve daha sonraları Rive kardeşlerin kurmuş olduğu SolarCity fabrikasından da bahsetmekte. Elon Musk kuzenlerine parasal açıdan yardım etmiş ve böylelikle şirketin yönetim kurulu başkanı ve üçte biri ile SolarCity nin en büyük hissedarı olmuş.



   


           Robert Downey Jr. ile Musk ın tanışmasından da sayfa 209 da bahsetmekte. O kadar detaya girmeyeceğim artık zaten fazlaca spoiler verdim sayılır. Fakat kitapta anlatmadığım çok daha fazla detay var tabi.

     - Musk a ayrıca günümüzün Tony Stark ı denmekte. :)
 
    Yazar Elon Musk ı zaman zaman Steve Jobs ile bir tutmuş ve karşılaştırmalar yapmış. Kitapla ilgili tek söyleyebileceğim olumsuz detay ise biraz fazla uzatılmış olması. Yani 464 sayfa yerine 300 sayfa da olabilirmiş. Uzunluğundan dolayı aynı konulardan birkaç defa bahsedilmiş.
 
    Elon Musk hakkında kendi görüşlerim ve ise, kendisini gayet başarılı buluyorum. Bu kadar şirket, işin ve stresin üstesinden gelebilmesi gerçekten takdire şayan. Tabi en iyi mühendislerle çalışıyor olması şu anki başarısının belki %80 ini oluşturuyor olabilir diye düşünüyorum. Fakat tabiki kendi mühendislik bilgileri de mevcut.
 
    İnşallah birgün düşüşe geçmez ve insanlık için reel olarak birşeyler başarmaya kendini adamış bu yürekli insan hep iyi yerlerde olur. Mars seferleri başlar, insanlık dünyanın her yerinde Hyperloop seferleriyle rahatlıkla ordan oraya gider, hatta farklı gezegenlere de uçuşlar sağlanır ve ulaşım derdimiz ortadan kalkar. Bunlar güzel hayaller, güzel şeyler tabi... En azından bir kişi sonunda bu işlere kendini biraz da olsun adadı ve birşeyler yapmaya başladı.
 

 

 
 
- Nazlı
 
 

Elon Musk | Ashlee Vance Elon Musk | Ashlee Vance Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 11:00 Rating: 5

4 yorum:

  1. Böyle bir hayatı okumak isterim gerçekten Teşekkürler Nazlı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Evet kesinlikle okunması gereken bir kitap.

      Sil
  2. Okuduğum kadarıyla kendisini Nikola Tesla ile karşılaştırıyor. Belki de tek rakibi odur. Kitabı bir gün okumak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  3. Kitabı oldukça merak ettim. Bu tarz konuları olan kitapları severim :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.