Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi'ni Ziyaret Ettik





Herkese merhaba :) Geçtiğimiz günlerde D&R'dan kitap alırken bize Sabitfikir isimli bir dergi satmışlardı. İyi ki almışız çünkü bu kütüphaneye o dergide rastladık ve hemen ziyarete gittik. İçeriyi ayrıntılı bir şekilde gezdik ve fotolar çektik. Bunları da paylaşacağım sizlerle. Bu arada bu kadar fotoyu içerik olarak koymamızın nedeni gidemeyen ya da gidemeyecek, göremeyecek olan arkadaşlar içindir. Herkes fırsat bulamayabilir ve bunu da düşünüyoruz. Bir yazımızda bu konuda yorum geldi ''Sayende gezmemize gerek kalmadı'' diye o yüzden şimdiden yazıyorum :)





Öncelikle Özgen Berkol Doğan kimdir bundan bahsetmek istiyorum. 29 Temmuz 1980 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. 1998 yılında Robert Koleji'nden mezun olurken fizikte üstün yetenek gösteren tek bir öğrenciye verilen ''Michael Hamilton'' Fizik Ödülü'nü aldı. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı. Master tezini üniversite tarafından görevli olarak gönderildiği CERN'de yaptığı çalışmaları temel alarak yazdı. 2006'da başladığı doktora programı kapsamında CERN'deki CAST deneyindeki çalışmalarına devam etmekteydi.

Kendisinin fizik dışında birçok ilgi alanı vardı.  Dans, resim, fotoğrafçılık ve dağcılık gibi alanlarda hobi düzeyinde çalışmalar yaptı. Dans tutkusu Robert Kolej’deki ortaokul yıllarında başladı. Liseye geçtiğinde okulun tango derslerine katıldı.Çok hızlı kitap okuma becerisi sayesinde dünya edebiyatını rahatlıkla takip edebilen Doğan, aynı zamanda farklı ülke sinemalarını da ilgiyle izlerdi. Doğan’ın ayrıca yazmakta olduğu, otobiyografik öğeler taşıyan bir bilimkurgu romanı da bulunmaktadır.

Dünyayı tanımaya da meraklı olan Doğan, üniversite yıllarında interrail ile Avrupa’yı gezmiş, yine trenle ülke içi Güneydoğu Anadolu turu yapmıştı. İnsan ilişkileri konusunda son derece seçici davranan Doğan, ailesine ve dostlarına çok değer verir ve onlara olan sevgisini göstermekten çekinmezdi. Yabancılara karşı içten tavırlarıyla dikkat çekerdi. 1999 İzmit Depremi’nde gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katılan Doğan, karşılaştığı herkese samimiyetle yaklaşır, dürüstlüğü çok önemserdi. Çocuksu ruh halini hiçbir zaman yitirmemiş olan bu genç insan aynı zamanda sorumluluk sahibi ve geleceği parlak bir kişiydi. 30 Kasım 2007 tarihinde fizikçi arkadaşları ve hocalarıyla Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yapılacak olan yüksek fizik kongresine giderken aramızdan ayrıldı. Kaynak: http://ozgenberkoldogan.com/ozgen-berkol-dogan/hayati/





Gerçekten çok hoş ve eski İstanbul mimarisinde olan kütüphaneyi gezmeye başladık. Kütüphanede sadece Türkçe değil, 30 dili aşkın kitap bulunmakta ve 2012 yılında açılmış. Ayrıca Türkiye'nin ilk bilimkurgu kütüphanesi. Kütüphanenin hedefi başta edebiyat alanı olmak üzere yazılı ve görsel alanlarda üretilmiş bilimkurgu ve fantastik kurgu yapıtlarına ulaşımı sağlamak ve bu yapıtlarla ilgili düşünsel tartışmalara ev sahipliği yapmak.







Dünya edebiyatı, fizik, sinema başta olmak üzere çok nitelikli bir koleksiyon bulunmakta.






Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin bir başka özelliği, Perşembe günleri düzenlenen söyleşi ve film gösterimleridir. Fizik, edebiyat ve bilimkurgu söyleşileri her ayın belli perşembeleri gerçekleştirilmeye devam ederken, ayın ilk perşembeleri ise film ve anime gösterimlerine ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra, öneriler ve talepler doğrultusunda felsefe, fotoğrafçılık, dağcılık, müzik, sinema ve tarih gibi bir çok alanda söyleşiler de gerçekleştirilmektedir. Söyleşilerdeki konuşmacılar, alanında uzman akademisyen, yazar ve ilgili araştırmacılardır.


 Duvarlardaki bazı film afişleri yukarı çıkarken merdivenlerde sizi karşılıyor :)





Her çeşit, her türden bilimkurgu romanları var. Gerçekten çok büyük bir arşiv.






Bu şekilde gezimizi tamamladık. İlk fırsatta tekrar gideceğiz :) Kütüphane Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 11:00-19:00 saatleri arasında açık. Yeni yazımızda görüşmek üzere!
 
 
 - Merve

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi'ni Ziyaret Ettik Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi'ni Ziyaret Ettik Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 11:46 Rating: 5

14 yorum:

  1. Güzel bir kütüphane. Gidip görülmeye değer. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kütüphaneye üye olunursa kitapta kiralanabiliyor, aklınızda olsun :)

      Sil
  2. O uçak kazasıyla birçok değerli insanımızı kaybettik. Aslında kaza değil suikast olduğu artık benimsenen bir durum. Böyle bir kütüphaneyi kurmakla çok iyi bir iş yapmışlar. Emeklerine sağlık.
    Size de bundan bizi haberdar ettiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Hi
    Thank you. I follow too

    YanıtlaSil
  4. Gidilip görülesi bir yermiş gerçekten.. Kitaplar muazzam görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kütüphaneye üye olursanız kitap kiralayabiliyorsunuz :)

      Sil
  5. İyiymiş, bilimi ve aklı seven herkesi sevme gibi bir alışkanlığım vardır. :)

    YanıtlaSil


  6. Wonderful blog, dear! I am your new follower.

    Wish you a wonderful weekend,
    kisses from Croatia! :)

    Blog: What's up, Ivy? Instagram: Instagram

    YanıtlaSil
  7. Beautiful Library!😊 I love books and reading. Nice blog follow For follow?😊
    gattaracinefila

    YanıtlaSil
  8. 2007 Fizik Kongresi ve o elim kaza hafızalarımızdan silinmiyor. Biz yeni fizikçiler yetiştirmeye devam edeceğiz. Teşekkürler arkadaşlar bizi aydınlattınız. Ruhun şad olsun Özgen Berkol Doğan...

    YanıtlaSil
  9. What an amzing place! I didn't know anything about that person.

    xoxo
    Sara's City

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.