Mersin Atatürk Evi'ni Ziyaret Ettik


 
Yeni yazımızdan merhaba :) Geçtiğimiz günlerde Mersin'e gitmiştik ve burada bir Atatürk Evi olduğunu öğrendik. Sizlerle de bu bilgileri ve fotoları paylaşmak istedik. Öncelikle Atatürk Evi hakkında bilgileri aşağıdan okuyabilirsiniz :)
 
Mersin’in en önemli ve işlek caddelerinden biri olan “Atatürk Caddesi” üzerinde kentin odak noktasında yer alan bu yapı 1897'de dönemin Almanya Konsolosu Bay Christman’ın Mersin’li Mavromati ailesinden bir bayanla evliliği nedeniyle konut olarak kullanılmak üzere yaptırılmıştır. Mimari bilinmemektedir. Halk zamanla, bu yapıyı Krisman (Krizman Konağı) demiştir. Daha sonralarda Mavromati ailesinin konağı olarak tanınmıştır.1270 m2lik bir alan üzerinde yer alan yapı 1972 yılına kadar Tahinci ailesinin mülkiyetine kalmıştır. l972 yılında ise Nebil Hayfavi tarafından satın alınmıştır ve 1976 yılına kadar Toros Koleji olarak hizmet vermiştir. 1976 dan sonra boş tutulan bu yapının adı aynı yıl belediye encümeninin aldığı bir kararla "Atatürk Evi'' olmuştur. 1980 yılında yapının kamulaştırılması kararlaştırılarak restorasyon çalışmaları başlatılmıştır. 1982 yılından itibaren de Kültür Bakanlığı'nın mülkiyetindedir. 1992 yılına kadar süren restorasyon çalışmalarında bir milyar liraya yakın harcama yapılmış ve bunun sonucu 12 Ekim 1992 tarihinde “Atatürk Evi ve Müzesi” olarak resmi açılışı yapılmıştır.Mersin Atatürk Evi ve Müzesi'nin alt katı "Fotoğrafları ve Belgelerle Atatürk Müzesi" olarak hazırlanmıştır. Ayrıca Ankara, Anıtkabir Müzesi'nden getirilen 22 adet kişisel eşyası da sergilenmektedir. Etnoğrafik eserlerin sergilendiği üst katta salona açılan yedi odanın ikisi yatak odası, biri çalışma odası, dördü ise oturma odası olarak değerlendirilmiştir.
 

 
 
İçeriye girdiğiniz zaman ilk katta sizi Atamız ile ilgili çeşitli fotoğraflar karşılıyor.
 
 









 

 
 
Daha sonra gene aynı katta Atamızın kişisel bazı eşyaları bulunuyor. Zaten yazıda da bu eşyaların   Ankara Anıtkabir Müzesi'nden getirildiği yazmış.
 
Sol tarafta gördüğünüz bornozu.
 
 
Kullandığı kişisel çatal-bıçak takımı.

 
Fincan takımı.

 
Gömleği, gömlek yakası ve yemek peçetesi.

 
Yeleği, gömleği ve tozlukları. Atamızın bu kişisel eşyalarını yakından görmek çok etkileyiciydi.

 
 
Buradan sonra üst kata çıkıyoruz. Üst katta bizi bu salon ve diğer odalar karşılıyor.
 
 

 
 

 
 
 
 
 
Siz de Mersin Atatürk Evi'ni gezmek isterseniz haritadan nerede olduğuna ve diğer bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz. Gerçekten ziyaret etmek ile çok iyi ettik. Zamanımız olsa daha da ayrıntılı gezmek isterdik. Yeni yazımızda görüşmek üzere! :)

 

- Merve 
 
 

Mersin Atatürk Evi'ni Ziyaret Ettik Mersin Atatürk Evi'ni Ziyaret Ettik Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 16:48 Rating: 5

3 yorum:

  1. Bize her odasını gezdirir gibi anlatmışsınız:).

    YanıtlaSil
  2. Tüm odaları görmüş olduk :) Çok teşekkür ederim hem okudum Hem gezdirdiğiniz için :)

    YanıtlaSil
  3. Hey gidi günler hey Atam.....

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.