Maslak Kasrı Gezimiz

 


Herkese merhaba! Uzun zamandır bu yazıyı yazacaktım ancak başka işlerimden dolayı fırsat kalmamıştı. Maslak Kasrı'na aslında temmuz ayında gittim ancak zaman o kadar hızlı geçmiş ki bir ara yazarım derken kalmış. Geç olsun güç olmasın diyelim.

Maslak Kasrı İstanbul'un önemli ve kıymetli saraylarından bir tanesi. Sultan II. Mahmut döneminde 1800lü yıllarda inşa edilmiş ve Sultan Abdülmecid döneminde bazı düzenlemeler yapılmış. II. Abdülhamit'e devredildikten sonra ise kendisi burayı av köşkü ve dinlenme yeri olarak kullanmış. Kasrın günümüze kalan bölümleri Mâbeyn-i Hümâyûn, Kasr-ı Hümâyûn, Limonluk Külhanı, Ağalar Dairesi ve Çadır Köşkü olmakla beraber maalesef bazı bölümleri çeşitli nedenlerden dolayı yıkılmış. 

Maslak Kasrı denmesinin nedeni ise o dönemde bendlerden taşınan suyun maslaklar yardımıyla dağıtılmasından geliyormuş. 

İçeride fotoğraf çekilmesi yasak olduğu için sadece dışarıdan çekilmiş olan fotoğrafları sizinle paylaşacağım.

Limonluk



Limonluk bölümü birçok değişik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Burası bir çeşit sera ve kış bahçesi olarak tasarlanmış ve Abdulhamit buraya farklı bitkiler getirtmiş. Küçük bir havuzu da bulunuyor ve burada yavru kurbağalar vardı. Suların içinden sesleri geliyordu ve hoş anlar yaşattılar doğrusu. Huzurlu bir mekan olarak saraya farklı bir hava katmış.

Mabeyn-i Hümayun


Hem kasır içerisinde, hem de dış mimarisi ile o zamanlardaki ruhu hissetmemek mümkün değil. Gezi esnasında ücretsiz sesli rehber veriliyor ve dinleyerek gerekli bilgileri alıyorsunuz. 

Bahçesi ise o kadar sakin ki sanki hiç şehirde değilmişsiniz havası veriyor. Renk renk çiçekler ise sizleri bekliyor. Çeşitli düğün organizasyonları ve fotoğraf çekimleri de yapılıyor.

  Bir de kafetaryası bulunan (çadır köşk) kasırda gözleme ve portakal suyu içtim ve gezimi tamamladım. Kasır pazartesi ve perşembe günleri kapalı olmakla birlikte diğer günler 09.00-17.00 saatleri arasında açık. Giriş ücreti ise tam 20, indirimli 10tl. Detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz. 

Yolunuz düştüğünde mutlaka uğramanız dileğiyle. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

 - Merve


Maslak Kasrı Gezimiz Maslak Kasrı Gezimiz Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 13:27 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.