Gazhane Müzesi Açıldı!

 


Yeni bir yazıdan daha merhaba! Geçtiğimiz günlerde Kadıköy Belediyesi'nin bizlere yeniden kazandırmış olduğu Hasanpaşa'da bulunan Gazhane Müze ve Kültür Merkezi'ne gittik. Burada böyle bir yerin olduğunu bile bilmediğimi söylemem gerekir öncelikle. Yıllardır kullanılmıyor olması da bu durumda etken oldu tabii. İzlenimlerime geçmeden önce biraz buranın tarihinden bahsetmek istiyorum sizlere. 

İstanbul'da havagazı üretimine 1853 yılında başlanmış. Bu dönemde öncelikli olarak Dolmabahçe Sarayı'nı ısıtmak ve aydınlatmak için kurmuşlar. Hasanpaşa Gazhanesi ise Anadolu Yakasının ihtiyacını karşılamak için kurulmuş. 1891 yılında açılmış. İşletme imtiyazı 50 yıllığına Parisli bir sanayici olan mühendis Charles George’a verilmiş. Daha sonra başka bir şirket almış derken en sonunda devlet tarafından satın alınmış. 1993 yılında İstanbul’da doğalgaz kullanılmaya başlayınca üretime son verilerek atıl halde bırakılmış. Hurda ve çöplük olarak kullanılan gazhane bir dönem iett deposu, kömür deposu olarak kullanılmış.

Gazhane’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2015 yılında restorasyon başlatılmış ve restorasyon çalışmaları, 2021 yılında tamamlandı. 

Şimdi gezimize başlayabiliriz :)

Girişte hemen sağlı sollu kafeler karşılıyor bizi. Sol tarafta dondurmacı var ve diğer 2 kafenin işletmesi Beltur'a ait. Gazhane'nin konferans salonu, çok sayıda sergi ve müzesi var. Kütüphanesi ve bir de İstanbul Kitapçısı bulunuyor.



Çok sayıda bina değerlendirilmiş ve her birine yeni bir yer yapılmış. Gezerken tam bir bina bitti derken yenisi çıkıyor :) Her yeri gezdik; öyle ki müzik etkinliklerinin kulislerine kadar baktık :) 

Afife Batur Kütüphanesi ise 2 kattan oluşuyor ve modern bir kütüphane olmuş. Üst kattan giriş yapacaktım ancak o kapı kilitliydi. Sorduğumda ise oradan kedi giriyor, o yüzden kapattık dediler :)



Bir diğer çok beğendiğim alan Bilim Müzesi oldu. İnteraktif ve bilgi içeren birçok alana sahip bir müze.



İnteraktif oyunları ise çok eğlenceli. Dokunmatik ekranlar, vanalar, güneş panelleri ile enerjinin nasıl dönüştürüldüğünü, nasıl tasarruf yapılacağını öğretmeyi amaçlıyor.


İklim müzesi bulunuyor bir de. Bu müzede ise dünya, uzay ve evren ile ilgili birçok önemli bilgi edinebilirsiniz. 


Bir diğer sergi de Serkan Taycan'ın ''Kente Doğru'' isimli sergisiydi. Sergi kentleşme, tasarım ve kentin dönüşümü konularını ele alıyor. Bireysel olandan toplumsallığa, gündelik olandan uzmanlığa anlatılar içeriyor. Dört bölümden oluşan sergi fotoğraf, yürüme, haritalandırmayı araştırma yöntemi olarak ele alıyor ve Taycan'ın 2007den başlayarak tüm çalışmalarını içeriyor. 

Fotoğraflardan oldukça etkilendim. Yapılaşma, şehirleşme ve özellikle İstanbul'un dönüşümünü anlatan sergi oldukça önemli anlar taşıyordu.


Gezimizi bu şekilde noktalandırdık. Çıkışta kafede oturup portakal suyu ve kahve içtik. Beltur kafeleri çok modern olmuş, çok beğendim. Müze sabah 8 den akşam 18.00 a kadar açık. Bayramlar ve resmi günler hariç. Giriş ücreti alınmadı ancak daha sonra ücretli olur mu bilemiyorum. Yeni yazıda görüşmek üzere!


-Merve


Gazhane Müzesi Açıldı! Gazhane Müzesi Açıldı! Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 11:14 Rating: 5

4 yorum:

  1. Çok merak etmiştim, ne iyi ettiniz de gittiniz ve yazdınız:) Pandemi bir bitsin ilk İstanbul seyahatinde kesin oradayım. Teşekkürler, iyi ve keyifli bir ön gezme oldu benim için:)

    YanıtlaSil
  2. Şehirler için gerekli mekânlar. Salgın hâlâ korkutuyor olsa da görmek lâzım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maskeler ve pandemi hayatımızın bir parçası oldu artık, bu şekilde kültürel etkinliklerimize de katılacağız mecbur

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.