Akaretler'deki Atatürk Evi



Yeni bir yazıdan daha merhabalar. Bugün sizler için Beşiktaş Akaretler'de bulunan ''Mustafa Kemal Müzesi'' ni ziyaret ettik. Hem bilgilendirme yazısı olması, hem de başka illerde olan ve bir şekilde merak eden herkesin okuması için bir yazı hazırlamak istedim. Uzun zamandır gitmek için uygun bir zaman arıyorduk, kısmet bu güneymiş :)

Öncelikle girişte şu şekilde bir kat planlaması ile başlıyorsunuz. Hangi katta neler var onları da göstermesi açısından güzel olmuş. Müzenin 2010'da açıldığını da ekleyelim. Ayrıca müze çok modern ve Akaretler'in tarzına uygun şekilde yapılmış çok özel bir müze. Özellikle duvar renkleri de dahil çok beğendiğimi söylemek isterim.




Şu anda müze olan bu evin özelliği, I. Dünya Savaşı sırasında ailesinin  (annesi, kız kardeşi Makbule Hanım ve manevi oğlu Abdürrahim Tuncak) ın 1912 – 1919 yılları arasında yaşamış olması, ve tabii ki Atatürk'ünde cephelerde olmadığı zamanlarda gelip bu evde kalmış olması.








  574 No'lu defterin 105. sahife 48. sırasında kayıtlı İstanbul'da Sultan Abdülhamid Han Hazretleri Vakfı'na ait 1306 H/1888 M tarihli vakfiye.

 Atamız ile ilgili birçok belgenin ve fotoğrafın olduğu müzedeki bir dergiden örnek;




Bu odada ise Atatürk'ün TBMM 4. dönem 2. yasama yılını açılış konuşması videosu bulunuyor:






Atatürk ve manevi oğlu Abdurrahim Tuncak 
 





Müzede gördüğüm bir diğer yazıyı da sizlere aktarmak isterim çünkü çok önemli bir yazı;

İstanbul'un İşgali

Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılan Osmanlı Devleti, 30 Ekim 1918 ylında Mondros Ateşkes Antlaşması'nı imzalar. 4 Kasım'da Sultan Vahdettin meclisi fesheder. 13 Kasım'da işgal kuvvetleri donanması İstanbul'a gelir. Öte yandan Çanakkale cephesinde gösterdiği başarılar sayesinde halk tarafından tanınan, sevilen Mustafa Kemal ve arkadaşları yönetiminde Milli direniş hareketi ilerlemektedir. 31 Ekim'de 1918'de Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı'na atanan Mustafa Kemal, bir hafta sonra Yıldırım Orduları Grubu ve 7. Ordu Komutanlıkları kaldırılınca Ordu Kumandanı olarak İstanbul'da Harbiye Nezareti'nde görevlendirilir. 

Bir gün Akaretler'de annesinin evinde iken, kapıyı İtalyan askerlerinin zorlamış olduğunu haber ettiler. Aşağı indi, kim olduğunu haber ederek yukarı çıkmamalarını istedi. Mustafa Kemal'in pek sinirli olduğunu gören zabit;

- Biz böyle emir aldık, yerine getirmeye mecburuz, dedi.

- Size bu emri veren kimdir?

- Kumandanımız. 

- Evimden çıkmanız için ne yapayım?

- Kumandanımızdan bir emir getirmelisiniz.

- O halde, dedim,  bu emri almaya çalışırım. O zamana kadar siz de olduğunuz yerde kalınız.

Zabit nazik davrandı. Evde telefon olmadığı için, Mustafa Kemal, bir köşe yukarıda oturan Diyarbakırlı Kazım Paşa'nın apartmanına koştui İtalyan mümessilliğini aradı, telefona gelen zata başına geleni hikaye etti, bir müddet sonra kendisine; ''Afedersiniz, mutlaka bir yanlışlık olmalı... Askerlerin başındaki zabiti telefona çağırırsanız emir verilecektir.'' Zabit geldi, konuştular ve evi zorlamaktan vazgeçtiler.

Ertesi gün kendisine Şişli Bölgesi kumandanının arkası yazılarla dolu bir kartını getirdiler. Bu yazılar şunu diyormuş; ''Bu eve kimse tecavüz edemez.'' Birkaç gün sonra bu sefer İtalyan olmayan bir müfreze eve gelir. Mustafa Kemal orada yoktur. Kartı göstermişler. Askerlerin başındaki zabit, yırtmış ve bütün evi aramış. Gazi '' Bütün bunları mütareke ile beraber İstanbul'un ne hale geldiğini gözlerinizde bir daha canlandırmanız için anlatıyorum.'' dedi. 



Yeni bir yazıda görüşmek üzere. Yolunuz düşerse Atatürk müzesine mutlaka uğrayın!

-Merve
Akaretler'deki Atatürk Evi Akaretler'deki Atatürk Evi Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 19:12 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.