"Vikingler" kimlerdir? Gelin Onları Daha Yakından Tanıyalım



        Herkese merhaba. Bu yazımda size tarihe damgasını vurmuş ve günümüzde bile halen dizilerle ve filmlerle sıkça karşımıza çıkan "Vikingler"den bahsetmek istiyorum. 

    Tarihte büyük yer edinmiş bu savaşçı kavimler benim oldukça ilgimi çekiyor. Çok değişik stilleri, savaşçı kostümleri, yaşayış ve savaşma şekilleri olduğunu düşünüyorum. Gerçekten ilgi çekiciler ve cool görünümlerinin yanı sıra "tuttuğunu koparan" da bir tarzları var. Tıpkı korsanlar gibi.

   "Viking" ismi aynı zamanda denizci anlamına gelir ve sadece tek bir millete verilmemiştir. Danimarkalılar, İsveçliler ve Norveçliler'e ortak verilen isimdir. İskandinav coğrafyasında hakim olan Vikingler, 8. yy sonları ve 11. yy başlarında hakim olmuşlardır. 




    Denizcilerdir ve sadece savaş hayatları yoktur, günlük yaşamlarında tarım ile de uğraşmışlardır. Ticaret ve köle satışıyla da ilgilendikleri bilinmektedir. Savaş stratejileri en üstün kavimlerdendirler. 

   "Norman" soyundan gelenler batıya, "Varyag" soyundan gelenler doğuya ejderha şekilli bayrak ve gemileriyle dağılıp savaşmışlardır. Köyleri yağmalayıp yerle bir etmişlerdir. 

    Yaptığım araştırmalarda bakmış olduğum birkaç yerli ve yabancı sitelerde bu kavim hakkında şaşırtıcı olan birkaç bilgiye rastladım. 


  •    Bunlardan biri, temizlik konusunda her ne kadar onları pis ve bakımsız olarak bilsekte, yapılan bazı kazı çalışmalarında temizlik gereçleri bulunmuş. Tırnak makasına benzer bir gereç, tarak, cımbız ve jilet gibi. Kişisel hijyenlerine önem veriyorlardı ve bu konuda Avrupalılar'dan da öndelerdi. Ayrıca haftada bir de yıkandıkları bilinmektedir ve o dönemde yaşamış olan Avrupalılar'dan gene üstün konumdalarmış.


  •    Diğer şaşırtıcı bilgi ise, kendi kayaklarını yapıyorlarmış ve bunları avlanma, eğlence, gezinti gibi durumlarda kullanıyorlarmış. Hatta kayakta baya iyilermiş. Kral Ullr. Kings ve lordlar eğlence için yarışırlarmış ve kazananlara büyük ödüller verilirmiş. 


  •    Bilinenin aksine, boynuzlu başlıkları kullanmamışlar. Savaş başlıkları metal ve deriden oluşmaktaymış. İnce zırhlar, ince kasklar ve baltalar bazı savaş araç-gereçleriymiş.

  • Ölülerini gemilerde yakarlarmış.  

  • Dizi ve filmlerde gördüğümüz gibi iri yarı ve kaslı değillermiş. Daha ufak yapıdalarmış. 


    Viking Gemi Kalıntısı (Gokstad / Güney Norveç)


      Kullandıkları bazı gümüş para örnekleri:


    9. yy'la ait Viking Gemisi damgalı gümüş paralar (Hedeby / Danimarka)

    Kral Alfred damgalı gümüş para (LVNDONIA "London" harflerinden yapılmış)

       Duvar işlemesi:


    Odin, Thor ve Freyr (Gotland/İsveç)

       Çok tanrılı dine inanmışlardır ve ikiye ayrılmışlardır. Bunlar Aesir ve Vanir'dir. Bu inançlarına göre tüm savaş tanrıları Aesir'den, tüm bereket tanrıları da Vanir'den gelmektedir. En büyük tanrıları Thor ve Odin'dir. ( Marvel "Thor" serilerinden hatırladınız değil mi?:) )

       Sizlere iki tane Vikingler ile ilgili dizi önerisinde bulunmak istiyorum. "The Last Kingdom" ve "Vikings" adlı bu iki yabancı diziyi mutlaka izlemenizi öneririm. Eğer izlemediyseniz tabi. İki seri de Viking tarihini oldukça iyi işliyor. Acımasızlıklarını, yağmalarını ve savaşlarını çok detaylı şekilde görmenizi sağlıyorlar. Özellikle de stratejilerini çok iyi yansıtmışlar. 

    Vikings

    The Last Kingdom



    The Last Kingdom (Thor'un baltası başlıklı kolye)

       
        Geçenlerde rastladığım bir arkeoloji haberine de son olarak yazımda yer vermek istiyorum. Antalya'daki Patara Antik Kenti'nde 1000 yıllık bir Viking kılıcı bulunmuş. Haberin linkine buradan ulaşabilirsiniz. 

       Kim bilir halen gün yüzüne çıkmamış ve yer altında böyle daha ne kadar çok antik kalıntıları vardır bu kavmin değil mi? 





    - Nazlı



    "Vikingler" kimlerdir? Gelin Onları Daha Yakından Tanıyalım "Vikingler" kimlerdir? Gelin Onları Daha Yakından Tanıyalım Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 17:18 Rating: 5

    6 yorum:

    1. İstanbul Üç Şehrin Hikayesi kitabında, bir dönem Vikinglerin İstanbul'a da geldiği anlatılıyordu. Hatta oraya Miklagard adını vermişler. İlgimi çektiği için aklımda kaldı, paylaşmak istedim :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Doğrudur. Vikings dizisinde de bir sezonunda ezan sesi duyuluyordu. İstanbul'a geliyorlardı. Paylaştığın için teşekkürler :)

        Sil
    2. Ne güzel bilgiler vermişsin. Emeğine sağlık. Benim küçük Viki'nin en sevdiği çizgi filmlerden biri Vikingler :))

      YanıtlaSil
    3. Merhba blogunuzu ziyarete geldim. Sizi de bloguma beklerim.

      YanıtlaSil
    4. Vikinglerin Türk olduğu söylenir, bilmem doğru mu ama her zaman bana sıcak gelmişlerdir. Güzel anlatım için teşekkürler..

      YanıtlaSil

    Blogger tarafından desteklenmektedir.