Tarihi Dizi Önerisi: Marco Polo



Herkese merhaba! Tarihi dizileri sever misiniz? Kim sevmez değil mi? Hepimiz tarihi merak eder, o yıllarda neler yapmışlar, nasıl giyinmişler, ne savaşlardan geçmişler merak ediyoruz doğal olarak.

Geçen günlerde bir sinema sayfasında tarihi dizilere bakarken Netflix dizisi Marco Polo'yu gördüm. Marco Polo bildiğiniz gibi Doğu Asya'ya kadar seyahat edip bunun kayıtlarını tutan Avrupalı (İtalyan) bir gezgindir. Konusunu biraz daha açacak olursam, 13. yüzyıl Çin’inde geçen hikaye, Marco Polo’nun babası tarafından İpek Yolu’nda rahatça seyahat edip ticaret yapabilmek adına hediye/hizmetçi/rehine olarak Kubilay Han’a bırakılmasıyla başlıyor. Kahramanımız siyasi hesaplaşmalar ve kültürel farklılıklarla dolu bu yeni yaşamında hayatta kalmak adına uğraşıp dururken, Kubilay Han’ın hükümdarlığını korumak için karşılaştığı zorluklara tanık oluyoruz.

-Dizi 2014-2016 yıllarında oynamış ve 2 sezondan oluşuyor.





Beni en çok cezbeden şeylerden biri de dizideki atmosfer oldu. Bunu çok iyi yansıttıklarını düşünüyorum. Binalar, giysiler ve savaş sahnelerini beğendim. Aradaki konuşmalar ve bazı sahneler ise durgun olabiliyor ama bu her dizide biraz mevcut zaten. Birde Moğolları konu aldığı için sevdim aslında. Gerçi Fransa, İskoçya gibi yerlerde de geçse izlerdim ancak Moğolların Türk ırkından geldiği düşünüldüğü için daha bir merak ettim.



Bu konu hakkında biraz araştırma yaptığımda ise Beyaz Tarih adlı siteden şu yazıyı buldum. Onu da paylaşmak istiyorum:

Günümüzde başkenti Ulanbatur olan Moğolistan, bundan 8 asır önce büyük bir istilanın başlangıç noktasıdır. Moğol kelimesi millet ismi olarak ise ilk kez Göktürkler devrinde 7. yüzyılın sonlarında Çin’e ait Tang yıllıklarında geçmektedir. Moğolların Türk olduklarını ispatlamaya yönelik bazı çalışmalar da kaleme alınmasına karşın, bu iddialar daha çok aynı coğrafyada yaşayan ve benzer kültürel unsurları içerisinde barındıran iki ulusun bazı kaynaklarda ortak olarak zikredilmesiyle ilgilidir. Fakat antropolojik olarak Türkler Turani ırka mensup ve beyaz tenli olup, Moğolların daha esmer Mongoloid ırka mensup olduğu, dolayısıyla farklı ırklar oldukları kabul edilmektedir. Son dönemde yapılan arkeolojik kazılar ve antropolojik bulgular da Moğollarla Türklerin aynı kavim olmadıklarını göstermektedir. Moğollar da Ural-Altay dil ailesinin Altay koluna mensup olup, dil yapıları Türkçe gramer ve kelime yapısına benzemektedir. Bu durum, Türklerle ortak bir coğrafyada yaşamalarından dolayı kültürel anlamda etkilenmelerinden kaynaklanmaktadır. İbrahim Kafesoğlu’na göre de her iki milletin belirli bir tarihten sonra, aynı coğrafyada faaliyet göstermeleri ve atlı göçebe kültüre mensup olmaları sebebiyle kültürel ve sosyal benzerlikleri bulunmaktadır. Moğol devleti, teşkilat yapısını büyük ölçüde Uygurlardan almıştır. Ayrıca Uygurca diplomatik dil olarak kullanılmıştır. Moğollar, zamanla Türkleşmiş ve İslamlaşmıştır. Halen Orta Asya’da Cengiz Han ve hanedan üyeleri Türk olarak kabul edilir.

Dizi oyuncularından bahsedecek olursak;


Lorenzo Richelmy, bu dizi için İngilizce öğrenmiş.

Benedict Wong'u ise, Kubilay Han rolünde görüyoruz.


Zhu Zhu


Olivia Cheng


Tom Wu



Dizi fragmanını ise aşağıdan izleyebilirsiniz. İyi seyirler! :)



-Merve


Tarihi Dizi Önerisi: Marco Polo Tarihi Dizi Önerisi: Marco Polo Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 10:57 Rating: 5

4 yorum:

  1. Uzun bir dizi değilmiş izleyebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. Sezonu çıkmayacakmış ama gene de izlemeye değer tabiki, önemli bir dizi

      Sil
  2. Buraya son uğradığımda yazıyı hangi ikizin yazdığını merak etmiştim. Artık kimin yazdığını belirtmeniz iyi olmuş. Eline sağlık Merve :) Tarihi dizi ya da film yapmak birçok açıdan zor, ama dönemin şartlarını bugünün yapımına yansıtabildiğinde, işte kostüm ve dekor gibi, o zaman gerçekten seyri keyif veren bir iş ortaya çıkıyor. Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.