Santral İstanbul'u Ziyaret Ettik



Herkese merhaba :) Bugün İstanbul'un tarihi öneme sahip ve günümüzde müzeye dönüştürülen Silahtarağa Elektrik Santrali'ni ziyaret etmek istedik. Uzun zamandır aklımızdaydı, kısmet bu güne oldu. Hava biraz sıcaktı kabul ediyorum, ancak bu müze gezmemize engel değil, değil mi? :)

 Silahtarağa Elektrik Santrali, 1914 yılında kurulmuş ve 1986 yılına kadar hizmet vermiş ve Haliç'de yer alıyor. 2004 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne tahsis edilmiş ve 2006 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamış. Çeşitli sergi ve etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. İyi ki de yok olmaktan kurtulmuş ve böyle güzel bir müzeye dönüştürülmüş. Umarım ülkemizde yarım kalan ve uzun zamandır bekleyen bütün mekanlar böyle kurtulur :)

Müze Türkiye’nin ilk endüstriyel arkeoloji müzesi ve 2012’de Avrupa Müze Akademisi tarafından “DASA Ödülü” ne layık görülmüş. 

Müzeye geldiğinizde aynı zamanda kampüse de girmiş oluyorsunuz. Ziyaretçi kartı alarak içeri giriyorsunuz. İçeride cafeler ve restoran mevcut. 



Ben ve Nazlı bu tarz yerleri gerek filmlerden, gerekse steampunk kültürünü sevdiğimiz için çok seviyoruz. Kendine has havası ve sanki o dönemlerde yaşayan insanlar halen oradalarmış gibi bir hava oluyor ve bu çok hoşuma gidiyor. 

İlk girişte jenerator bölümü bulunuyor.





Amper





Üst Kattan Görünüm



Üst kattaki kontrol odasından bir görünüm. Buradan Zeytinburnu, Beyazıt gibi bölgelere elektrik veriliyormuş. Çernobil dizisini hatırlattı bana bu bölüm. İzleyenler bilir ve izlemeyenler de izlemeli bence :)


 Gezerken sanki film setindeymiş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Bunu söylerken şaka yapmıyorum çünkü aşağı katta eski bir film makinesi de gördüm :)


 Baskı Makinesi



Müze bu kadarla sınırlı değil tabii ki. Alt katta deneyler yapabileceğiniz bir bölüm bulunuyor ve gerçekten çok hoş. Bu katta bazı elektrik deneyleri ve başka ilginç deneyler yaparak keyifli vakit geçirebiliyorsunuz.

Müze ziyaret saatlerini de belirtmeden geçmeyelim. Santralistanbul’da yer alan sergiler ile Enerji Müzesi, haftaiçi ve hafta sonu her gün saat 09.00-18.00 arası açık bulunmakta. Ayrıca özel rehberli turlar da düzenleniyor. Detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bu gezi de gene çok keyif aldığım geziler arasında oldu. Umarım yolunuz düşer ve sizler de ziyaret edersiniz. Yeni bir yazıda görüşmek üzere!

-Merve
Santral İstanbul'u Ziyaret Ettik Santral İstanbul'u Ziyaret Ettik Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 21:13 Rating: 5

2 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.