2019 Türkiye ve Rusya Kültür ve Turizm Yılı | Alexandrov Kızılordu Korosu

Alexandrov Kızılordu Korosu (The Alexandrov Red Army Chorus)

      Herkese merhaba! Dün akşam yani 11 Mart günü Dünyaca ünlü bir koro olan Alexandrov Kızılordu Korosu, 2019 Türkiye ve Rusya Kültür ve Turizm Yılı kapsamında İstanbul Ataşehir Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'nda ücretsiz bir etkinlik düzenledi. (ne de iyi oldu) Biz de, bu görsel ve işitsel şöleni kaçırmamak adına ve ayrıca gidemeyenler için de, buradan blog sitemiz üzerinden bilgi paylaşmak için oradaydık.

   Alexandrov Kızılordu Korosu, 1928 yılında bir doğu ülkesi olan Sovyetler Birliği'nde kurulmuştur. O dönemde askerlerin de kaliteli müzikle tanışmasını sağlamıştır. Koro, erkek koro elemanları, orkestra ve dans elemanlarından oluşur. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya'da ve diğer ülkelerde konserler vermeye devam etmişlerdir. 1987 yılından sonra folklorik özellikleri ile seyircilerin karşısına çıkmaya başlamışlardır.

  Yani, bizde Osmanlı'da nasıl Mehter Takımı vardıysa ve Osmanlı'nın yıkılışından sonra kaldırıldıysa, onlarda da Sovyetler Birliği'nin yıkılışından sonra kaldırılmıştır. Fakat, Mehter Takımı nasıl halen konserlerine devam ediyorsa, onlar da aynı şekilde devam etmektedir.

   Akıl almaz diyafram tekniklerini kullanmaları, sopranoları olmadığı halde soprano seslerine çıkabilen erkek tenorları, Bas solistlerin soğuk iklimin gırtlağı sertleştirmesi sebebiyle sadece Sibirya bölgesinden seçilmesi gibi özellikleri bu koroyu bu üne kavuşturmuştur.

   Gelelim biz neler yaşadık ve hissettik. :) İlk gittiğimizde öyle bir kalabalık gördük ki, Merve'ye; "Acaba tekrar dönsek mi, manyak mıyız biz, bu kalabalıkta içeri girmeye çalışacağız ve (tam konserin başladığı saatte ancak yetişebildiğimiz için) yer bulamayacağız" derken buldum. Demekki o kadar manyakmışız :)) o kalabalıkta sıraya girdik ve 10 dk gibi kısa bir süre içerisinde içeri rahatça girdik ve 15.000 kişi kapasiteli Ülker Spor ve Etkinlik Salonu'nda zor da olsa iki kişilik yer bulduk. :) O kadar kalabalıktı...


           bkz.




    Öyle eğlenceli şovlar yapıldı ki. Danslar ayrı müthiş, koro ayrı müthişti... Ülkemizden de eski türkü ve şarkılara repertuvarlarında yer vermeleri ise çok büyük bir jestti.











   

   10 Mart’ta İstanbul Cemal Reşit Rey Konser  Salonu’nda iki tane konser verdiler. 11 Mart’ta İstanbul Ataşehir Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda ücretsiz bizim gittiğimiz ve bu yazımızda bahsettiğimiz etkinlik, İstanbul’un arkasından ise Ankara Congresium Sahnesi’nde, 12 ve 13 Mart’ta konserler verecekler.


- Nazlı
2019 Türkiye ve Rusya Kültür ve Turizm Yılı | Alexandrov Kızılordu Korosu 2019 Türkiye ve Rusya Kültür ve Turizm Yılı | Alexandrov Kızılordu Korosu Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 11:52 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.