Klasik Kitap Önerisi: Cesur Yeni Dünya


 
 
 
 
Yeni yazımızdan merhabalar :) Bugün sizlere bir bilim kurgu kitap önerisinde bulunmak istiyorum. 1932  yılında yazılan bir kitap olsa da günümüzü hatta geleceği anlatan bir kitap olduğunu düşünüyorum.
 
Yazar Aldous Huxley belli ki baya ileri görüşlü bir insanmış ve 30'lu yıllarda böyle bir kitap yazmış. Nesillerce okunan ve halen de okunmaya devam edilmesi gereken bir kitap bana göre.
 
 
 
Kitabın konusu şu şekilde: "Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve 'babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir." Kaynak: İdefix.
 
Kitabın 2 adet filmi de yapılmış. Bir tanesi 1980 yılında diğeri de 1998 yılında. 1980 yılındaki film ile ilgili daha çok kaynak vardı. Youtube'dan buldum ve sizler için de paylaşacağım ancak 1998'deki filmi bulamadım. Filmin görüntü kalitesi kötü tabi ama gene de izleniyor. Merak ettiğim bölümlere göz geçirdim :)
 
 
  Filmi de hemen hemen benim kitabı okurken kafamda kurduğum dünya ile uyumlu çıktı ancak ben biraz daha karanlık bir dünyada beklemiştim filmi. Sadece o yönünü beğenmedim. Günümüzün teknolojisi ile çekilse muazzam bir film elbette ortaya çıkar.



Biraz kısaca yazarın hayatından bahsetmek istiyorum. Birçok zorluk çekmiş kendisi ancak kendini kitap yazmakta bulmuş diyebiliriz. Gözündeki rahatsızlıktan dolayı 2-3 yıl kör olmuş ve bu yüzden tıp eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmış.

 Aldous Huxley'in diğer ünlü eserleri ise;

Krom Sarısı
Maymun ve Öz
Ses Sese Karşı
Algı Kapıları
Cennet ve Cehennem
Ada
Mona Lisa Tebessümü
Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret
Denemeler
Edebiyat ve Bilim
Ekoloji Politikası
Kalıcı Felsefe
 
 
Yeni yazıda görüşmek üzere iyi okumalar :)



- Merve


 
Klasik Kitap Önerisi: Cesur Yeni Dünya Klasik Kitap Önerisi: Cesur Yeni Dünya Reviewed by Nazlı-Merve Börkü on 16:25 Rating: 5

6 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, cesur yeni dünyayı öneren birileri gördüğüme çok sevindim. Normalinde ben insanlara önerdiğim zaman pek beğenilmez içindeki distopik ögeler çok aşırı bulunurdu. Sizin tarafınızdan önerilmesi ve beğenilmesi çok hoşuma gitti. :) Ayrıca iki filminin çekildiğini bilmiyordum mutlaka izleyeceğim!

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba.Blog Keşif etkinliğinden geliyorum.Blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum😊
    Kitap tanıtımı için teşekkürler.Bilimkurgu her zaman ilgimi çekmiştir.Okuma liste aldım.
    Bana da beklerim kahve içmeye😊

    YanıtlaSil
  4. Vay anasını baya ilginç bir kitaba benziyor :) Güzel bir tanıtım yazısı olmuş , elinize sağlık . Mutlu akşamlar :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.