Yeni bir yazıdan merhabalar :) Dün hava çok güzeldi ve bizde Gebze Eskihisar'daki ressam ve arkeolog olan Osman Hamdi Bey'in yazları zamanının 26 yılını geçirdiği ve şimdi müze olan köşküne gittik.
Öncelikle Osman Hamdi Bey kimdir biraz bundan bahsedelim. 1842 yılında İstanbul'da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının atölyelerinde çıraklık yaparak iyi de bir resim eğitimi aldı.
Kendisinin en ünlü eseri Kaplumbağa Terbiyecisi'dir ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurmuştur ve 29 yıl boyunca buranın müdürlük görevini yapmıştır.. Kendisi Türkiye'nin ilk müze kurucusudur. Bunun haricinde diğer önemli eserlerini ise aşağıda sıraladım;
Kahve Ocağı (1879)
Haremden (1880)
İki Müzisyen Kız (1880)
Kuran okuyan Kız (1880)
Çarşaflanan Kadınlar (1880)
Vazo Yerleştiren Kız (1881)
Gebze’den Manzara (1881)
Çekik Gözlü Kız-Tevfika (1882)
Türbe Ziyaretinde İki Genç Kız I
Türbe Ziyaretinde İki Genç Kız II (1890)
Feraceli Kadınlar (1904)
Pembe Başlıklı Kız (1904)
Kaplumbağa Terbiyecisi (1906)
Mimozalı Kadın (1906)
Şehzade Türbesinde Derviş (1908)
Silah Taciri (1908)
Beyaz Entarili Kız (1908)
Sarı Kurdeleli Kız (1909)
Kaplumbağa terbiyecisi
Leylak Toplayan Kız
Osman Hamdi Bey, Nemrut Dağı, Lagina ve Sayda'da arkeolojik kazılar gerçekleştirdi. Sayda'da yaptığı kazılarda bulduğu, arkeoloji dünyasının başyapıtlarından sayılan, aralarında İskender Lahiti'nin de bulunduğu bir takım antik eserler çıkardı. Burada bulunan eserler bugün Osman Hamdi Bey'in bulmuş olduğu birçok eser gibi, kendisinin temellerini attırdığı İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
Köşk, resimhane, kayıkhane ve müştemilat olarak 1884 yılında yaptırılmış.
Planları kendisi tarafından çizilen ve Fransız Mimarisinden etkilenen köşkün yapı malzemelerinin bir çoğu yurtdışından getirilmiş.
1.Dünya Savaşı sırasında karargah olarak kullanılan köşkün bir başka tarihi değeri de İsmet İnönü'nün birkaç gün burada konaklaması. Ayrıca 1933 yılında Mustafa Kemal Atatürk, bu köşkü ve bahçesini ziyaret etmiştir. Resimhane kısmında 1945 senesinde çıkan yangında, ahşap üst kat yanmıştır.
Aşağıda ''Vazo Yerleştiren Kız'' tablosu ve o tabloyu yaparkenki sahneyi canlandırmışlar. Çok hoşuma gitti :)
Osman Hamdi Bey Evi Müzesi, pazartesi günleri haricinde haftanın 6 günü ziyarete açıktır. Müze sabah 08:30'da ziyarete açılmaktadır. 12:30-13:30 saatleri arasında öğle tatili nedeniyle hizmet vermemektedir. Müze ziyaretinin kapanış saati ise 17:30'dur.
Yeni bir yazıda görüşmek üzere!
- Merve
Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi'ni Gezdik
Reviewed by Nazlı-Merve Börkü
on
12:00
Rating:
Eline emeğine sağlık canım . 😊 Çok güzel , sade ve akıcı bir anlatım olmuş sayende Osman Hamdi Bey hakkında bilgi de edindik müzesini de gezmiş kadar olduk . :) Bu arada sizi Zehra’nın Renkleri bloğumda Blog yazarlarını tanıma mimimde mimledim :) Çok sevgiler :)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim geri bildiriminiz için :)
SilBu güzel tanıtım için teşekkürler... Emeğinize sağlık:)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim :)
SilÇok güzel bi yazı olmuş elinize sağlık😊
YanıtlaSilhttps://drcep.blogspot.com